Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna
Autor Wiadomość
<    Indeks muzyczny   ~   Opeth

czy ten zespół gra muzykę gotycką?
tak
25%
 25%  [ 3 ]
nie
75%
 75%  [ 9 ]
Wszystkich Głosów : 12

Green Woman
PostWysłany: Czw 23:46, 18 Wrz 2008 
Little Miss Scare All
Little Miss Scare All

Dołączył: 01 Lip 2007
Posty: 911
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


bo nie było tematu! ankieta nie ma większego sensu, ale jak tak ma być, to się podporządkuję.



Opeth – szwedzka grupa deathmetalowa, założona w 1990 w Sztokholmie. Liderem zespołu jest Mikael Åkerfeldt, piszący muzykę i teksty, będący wokalistą oraz gitarzystą zespołu.
Nazwa zespołu pochodzi z książki Wilbura Smitha – Ptak Słońca. W niej Opet to zaginione, starożytne miasto Fenicjan w Botswanie na południu Afryki, zwane Księżycowym Miastem.
Muzyka Opeth to specyficzny death metal, połączony z rockiem progresywnym. Ten ostatni staje się szczególnie widoczny od płyty Blackwater Park, gdy Opeth nawiązał współpracę ze Stevenem Wilsonem, liderem rockowej grupy Porcupine Tree. Kompozycje grupy, trwające często ponad 10 minut, składają się z granych naprzemiennie spokojnych, rockowych zwrotek, z czystym śpiewem Åkerfeldta, gitarą akustyczną i jazzową perkusją oraz ostrych – z growlem, szybką gitarą prowadzącą i wyrazistą stopą. W dorobku grupy znajdują się także utwory w całości utrzymane w gatunku rocka progresywnego (np. "Harvest", "A Fair Judgement" czy cały album Damnation). Zespół aktualnie wydaje swoje płyty w wytwórni Roadrunner Records.


dyskografia:
albumy studyjne
* 1995 – Orchid
* 1996 – Morningrise
* 1998 – My Arms, Your Hearse
* 1999 – Still Life
* 2001 – Blackwater Park
* 2002 – Deliverance
* 2003 – Damnation
* 2005 – Ghost Reveries
* 2008 – Watershed
dema
* 1991 – Demo '91
* 1993 – Apostle in Triumph
albumy koncertowe
* 2007 – The Roundhouse Tapes
single
* 2001 – The Drapery Falls
* 2003 – Still Day Beneath the Sun
* 2005 – The Grand Conjuration
* 2008 – Porcelain Heart
video
* 2004 – Lamentations (Live at Shepherd's Bush Empire 2003) – DVD


ja osobiście największym uwielbieniem darzę blackwater park z genialnym 'harvest' oraz 'my arms, your hearse', ale tak naprawdę każda płyta jest jedyna w swoim rodzaju. nie od razu przypadła mi do gustu ta muzyka, ale obecnie to zdecydowanie jeden z 3 najulubieńszych zespołów, i jeden z nielicznych przypadków, kiedy growl mi nie przeszkadza.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Green Woman dnia Pią 17:50, 19 Wrz 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pią 9:37, 19 Wrz 2008 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Zgubiłaś w dyskografii fantastyczną koncertówkę "The Roundhouse Tapes", której mogę słuchać na okrągło Grey_Light_Colorz_PDT_15

Pierwszym utworem tej grupy, z jakim się zetknęłam, był "A Fair Judgement", do dziś mój ulubiony. Opeth to jeden z najciekawszych zespołów metalowych.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Pią 11:29, 19 Wrz 2008 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


Procella napisał:
Opeth to jeden z najciekawszych zespołów metalowych.

otóż to. i jeden z niewielu, do których wracam po dziś dzień.
najbardziej przypadło mi do gustu ich delikatne, melancholijne wcielenie - calutki przepiękny album 'damnation', równie piękny kawałek 'face of melinda' z 'still life'... choć tym mocniejszym obliczem bynajmniej nie gardzę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pią 12:09, 19 Wrz 2008 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Podoba mi się u nic to, że potrafią ładnie balansowac między skrajnościami, ale też, wykorzystując te skrajności, nigdy nie przekaczają pewnych granic: potrafią grać naprawdę potężnie, ale bez wpadania w męczącą "sieczkę", potrafią być też nastrojowi i klimatyczni, ale bez smęcenia.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Green Woman
PostWysłany: Pią 17:48, 19 Wrz 2008 
Little Miss Scare All
Little Miss Scare All

Dołączył: 01 Lip 2007
Posty: 911
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Procella napisał:
Zgubiłaś w dyskografii fantastyczną koncertówkę "The Roundhouse Tapes", której mogę słuchać na okrągło Grey_Light_Colorz_PDT_15

same albumy wrzuciłam, ale w takim razie zaraz uzupełnię Grey_Light_Colorz_PDT_19

Procella napisał:
Opeth to jeden z najciekawszych zespołów metalowych.


dokładnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gothabella
PostWysłany: Pią 18:19, 19 Wrz 2008 
Aksamitna Mgiełka
Aksamitna Mgiełka

Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


Ach, Opeth się nie zapomina. Smile

Kiedyś jeden z moich ulubieńszych, poszedł w odstawkę po wydaniu "Damnation", stąd z nowszymi wydawnictwami w ogóle nie jestem zapoznana (warto?), ale wcześniejsze, zwłaszcza Blackwater Park i Morningrise, mam głęboko wbudowane w muzyczną tożsamość.

I Opeth ma dodatkowo piękne okładki płyt, wybitnie zgrane z tytułami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nozownik
PostWysłany: Pią 19:58, 19 Wrz 2008 
Queen Of The Diamonds
Queen Of The Diamonds

Dołączył: 01 Lip 2007
Posty: 1455
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Świdnica


no to ja nie będę pisać mniej więcej tych samych relacji, bo po co je dublować :p

ostatnio się na basowej gitarze nauczyłam ich 'porcelain heart'
przepiękny twór Grey_Light_Colorz_PDT_15


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Przemo
PostWysłany: Pią 21:50, 19 Wrz 2008 
Louis de Pointe du Lac
Louis de Pointe du Lac

Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1029
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bielsko_Biała


W tym temacie Hauer pewnie by się wypowiedział, bo uwielbia tą grupę.
Ja niestety nie.

A gdybyś np. to "nie" uzasadnił"? Nie ma obowiązku wypowiadania się w każdym temacie, unikajmy więc takiego postolejstwa Grey_Light_Colorz_PDT_46 - Proc.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Przemo dnia Pią 21:51, 19 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dying Angel
PostWysłany: Wto 14:01, 23 Wrz 2008 
Nowopowstały
Nowopowstały

Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: krk


Opeth gotycki? Zaskoczyła mnie ta ankieta. Jeszcze nigdy nie myślałem o tym, że ten zespół gra gotyk. Oczywiście ten specyficzny klimat, taki swój mają. Ale czy to gotyk? Ja bym ich prędzej pod doom podciągnął. Choć oczywiście to progresywny metal.
Strasznie za nimi szaleje i to od kilku lat. Zacząłem oczywiscie od łagodnego 'damnation', które mi przypominało Katatonię, ale potem sie zajawiłem na Deliverance i BWP. Teraz nie mam swojej ulubionej płyty, wszystkie jednakowo cenię. Co do koncertówki, to bajecznie mi sie jej słucha, ale jak widziałem video na yt, to sie załamałem, koncert zdecydowanie nieklimatyczny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Wto 14:30, 23 Wrz 2008 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5


A co takiego "strasznie nieklimatycznego" jest w ich koncertach? Czyżby któremuś z muzyków zdarzyło się uśmiechnąć?

A amkieta jest dodawana do wszystkich tematów w tym dziale forum, takie po prostu są jego zasady.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dying Angel
PostWysłany: Śro 10:48, 24 Wrz 2008 
Nowopowstały
Nowopowstały

Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: krk


Nie wiem, jakoś ten cały amfiteatr, i oświetlenie mi sie nie spodobało, tak mi to koliduje z tym co zobaczyłem na Lamentations. Spodziewałem się czegoś podobnego, a tu jasno jak w dzień.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 1 z 1
Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna  ~  Indeks muzyczny

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach