Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna
Autor Wiadomość
<    Szemrawisko   ~   Krótki kurs got(h)owania...
Mordasz
PostWysłany: Śro 22:55, 16 Sie 2006 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


chinszczyzna na winie Grey_Light_Colorz_PDT_02

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AEnema
PostWysłany: Śro 23:33, 16 Sie 2006 
WIDMO ADMIN
WIDMO ADMIN

Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stolpmünde


Mordasz napisał:
chinszczyzna na winie Grey_Light_Colorz_PDT_02


Grey_Light_Colorz_PDT_03 Grey_Light_Colorz_PDT_03 Grey_Light_Colorz_PDT_03

poprosze przepis! Grey_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Czw 1:01, 17 Sie 2006 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


bułgarskie wino wytrawne (lub półwytrawne) Egri Bikaver (czy jakoś tak, chociaż inne też mogą być... poza jabolami... hmmmm nie próbowałem dodawać jaboli) oraz chinszczyzna. Tutaj do wyboru albo samemu znaleźć pędy bambusa (nie chodzi tu o obraźliwe nazwanie czarnoskórych ludzi), grzybki i całą resztę tego świnstwa albo kupić gotową mieszankę.

Polecam także dużą, żeliwną patelnię, ale jak nie ma to może być inna.


się robi :
1. patelnię na ogień a do patelni tłuszczyku trochę (wersja light : woda) i od razu mieszanka
2. mieszamy
3. osobiście lubię jak jest duuużo pieprzu i trochę soli (jak kto woli)
4. Jak się już trochę nagrzeje i w ogóle tenteguje się to wlewamy trochę winka i dusimy (tzn aż to winko nie odparuje w większości)
5. Podajemy na talerzyk (albo miskę, jak kto woli)
6. Wszamać ! (jak zostało winko to można popijać)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Czw 8:34, 17 Sie 2006 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Mam dziwne wrażenie, że Egri Bikaver to wino węgierskie a nie bułgarskie, ale przepis wygląda nieźle.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AEnema
PostWysłany: Czw 11:00, 17 Sie 2006 
WIDMO ADMIN
WIDMO ADMIN

Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stolpmünde


mmmmmniam! narobiłes mi ochoty na chińszczyznę!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gothabella
PostWysłany: Czw 16:01, 17 Sie 2006 
Aksamitna Mgiełka
Aksamitna Mgiełka

Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


Lubię mieszanki. Ogólnie uważam, że sosiki w słoiczkach to dobry wynalazeczek (wybaczcie, jedzenie wywołuje u mnie czułość i używanie zdrobnionek).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GothLolita
PostWysłany: Czw 16:23, 17 Sie 2006 
Szarość Wieczorna
Szarość Wieczorna

Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Kielce


Ja ostatnio zamiast bawić się sosami z torebki FIX do spaghetti kupiłam jakiś Uncle Ben's w słoiku i muszę przyznać, że był pyszny Grey_Light_Colorz_PDT_03

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Czw 16:25, 17 Sie 2006 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


ehhhh... sos słodko-kwaśny uncle ben's to istna poezja... ;o)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Czw 17:43, 17 Sie 2006 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


Procella napisał:
Mam dziwne wrażenie, że Egri Bikaver to wino węgierskie a nie bułgarskie, ale przepis wygląda nieźle.


sorry, masz rację... tylko cholera które w takim razie było bułgarskie... Grey_Light_Colorz_PDT_25


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Sob 14:15, 19 Sie 2006 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


lody różane Grey_Light_Colorz_PDT_42

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Sob 14:57, 19 Sie 2006 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Mordasz napisał:
Procella napisał:
Mam dziwne wrażenie, że Egri Bikaver to wino węgierskie a nie bułgarskie, ale przepis wygląda nieźle.


sorry, masz rację... tylko cholera które w takim razie było bułgarskie... Grey_Light_Colorz_PDT_25

Sofia?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Nie 12:17, 20 Sie 2006 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


najpewniej Sofia... ehhh pamięć już nie ta

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pon 0:33, 11 Gru 2006 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


To ja reanimuję temat moim ulubionym dodatkiem do chleba:

    *cebulę podsmażamy na maśle (musi zmięknąć, ale NIE WOLNO jej przyrumienić!!!)
    *jajka na twardo trzemy na grubej tarce (oczywiście po wcześniejszym obraniu ze skorupki Grey_Light_Colorz_PDT_08)
    *zdejmujemy patelnię z cebulą z ognia
    *wrzucamy jajka do gorącej cebuli
    *dokładnie mieszamy (już nie smażymy!!!), doprawiamy do smaku solą i pieprzem
    *nakładamy na kanapki zanim całkiem wystygnie (potem się kruszy)
    *świetnie smakuje z keczupem lub plastrami pomidora położonymi na kanapce


Warianty:
    *razem z cebulą podsmażamy trochę pokrojonej papryki (najlepiej czerwonej)
    *dodajemy sporo posiekanej zieleniny
    *jedno i drugie Grey_Light_Colorz_PDT_19


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flameshadow
PostWysłany: Pon 17:36, 11 Gru 2006 
Ciemność
Ciemność

Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 484
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wa-wa


dla mnie najlepszy jest nieśmiertelny domowy smalec z solą na ciepły chlebek xP

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AEnema
PostWysłany: Pon 18:14, 11 Gru 2006 
WIDMO ADMIN
WIDMO ADMIN

Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stolpmünde


muaaaaah! pycha! Grey_Light_Colorz_PDT_19


a rosół z domowym makaronem.. mniam! Grey_Light_Colorz_PDT_15


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 2 z 11
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Następny
Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna  ~  Szemrawisko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach