Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna
Autor Wiadomość
<    Szemrawisko   ~   Krótki kurs got(h)owania...
Opus Diabolicum
PostWysłany: Pią 22:25, 25 Sty 2008 
Plugawy
Plugawy

Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


Gulasz Transylwański ( przepis jeszcze nie wypróbowany ) Grey_Light_Colorz_PDT_08

1kg łopatki wieprzowej, 800 g kiszonej kapusty, 4 cebule, 60 g smalcu, 1/4 l śmietany, ząbek czosnku, łyżeczka kminku, łyżeczka papryki, łyżka mąki, sól

Drobno pokrajaną cebulę przesmażyć na smalcu, dodać pokrajane na kawałki mięso, obsmażyć, podlać wodą ( 1/3 szklanki ), posolić, posypać papryką, dusić około 40 minut pod przykryciem, dodając kminek i roztarty z solą czosnek.Kapustę wymyć, posiekać, dodać do mięsa i podlać tyle wody, aby przykryła kapustę.Gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając.Połowę ilości śmietany wymieszać z łyżką mąki, zalać potrawę i gotować kilka minut.Podawać w głębokim talerzu, polać pozostałą śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pią 22:58, 25 Sty 2008 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Ja to znam, bardzo dobre, polecam.

A czekoladę zbadam na pewno Grey_Light_Colorz_PDT_03 Z mąką ziemniaczaną i jajkiem, to pewnie będzie miałą lekko "budyniowatą" konsystencję?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Procella dnia Pią 23:00, 25 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
meraluna
PostWysłany: Pią 23:13, 25 Sty 2008 
Atropinowa panienka
Atropinowa panienka

Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 2872
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/toruń


masz rację Grey_Light_Colorz_PDT_19 jeśli komuś zależy na napoju, to wystarczy dodać więcej mleka.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nunila
PostWysłany: Nie 9:33, 27 Sty 2008 
Paskuda
Paskuda

Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 984
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik


Martuś wczoraj z Hudym zrobiliśmy tą Twoją gorącą czekoladę... od siebie dodałam więcej mleka... i zastanawiam się czy Ty to jadłaś łyżeczką? Grey_Light_Colorz_PDT_02
nie powiem smaczny przepis ^^ jednak duuuużo więcej mleka trzeba dać... (i jak to Hudy powiedział, że trzeba coś z tym jajkiem pokombinować ^^ )

(porcja nam wyszła na 2 kubki 380ml ) Grey_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Irranea Blathin
PostWysłany: Sob 16:04, 09 Lut 2008 
Driada
Driada

Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1869
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łęczyca/ Łódź


Piorun napisał:

A na koniec coś na prawdę solidnego: tak zwana "zupa kowbojska"

- mięso mielone (w oryginale ścinki mięsa)
- trochę oleju (w oryginale trochę smalcu)
- cebula (aczkolwiek niekoniecznie)
- czosnek
- ostra papryka ( w proszku, świeża, nie ma znaczenia)
- przecier pomidorowy
- puszka fasolki, albo puszka kukurydzy, albo ito ito
- mąka
- sól, pieprz tudzież przyprawa do zupy, do smaku

Nu w pieriod za radinu:

- do garnka wlewamy część oleju i zaczynamy przysmażać na nim pociętą w kostkę cebulę (jeśli chce się jej użyć, jeśli nie, od razu zaczyna się od mięsa). Jak się troszeczkę przysmaży, dodajemy mięso.
- Całość musi się podsmażyć, (ale absolutnie nie może się przypalić Grey_Light_Colorz_PDT_01 )
- Zdejmujemy garnek na chwilkę z ognia, tak by całość przestała wrzeć i dodajemy ostrą paprykę w proszku, szybko ją mieszając tak by się przypadkiem nie skarmelizowała (stary węgierski patent), albo świeżą ostrą paprykę i przeciśnięty czosnek
- zaraz potem do garnka dodajemy sporo wody (w końcu to ma być zupa) i przecier pomidorowy
- całość musi się trochę pogotować, a w międzyczasie robimy sporo zasmażki (po to ta mąka)
- wlewamy zasmażkę do zupy (stosując zasadę zimna zasmażka-gorąca zupa) mieszając by nie powstały kluski
- całość musi się jeszcze chwilę pogotować, tak by zgęstniała, a w międzyczasie można dodać fasolkę i /lub kukurydzę

Gotowa zupa powinna być pikantna i gęsta że łyżka nie tonie

Zrobiłam sobie to dzisiaj i jest mniam Grey_Light_Colorz_PDT_15. Mielone oczywiście zastąpiłam drobno pokrojonymi kotletami sojowymi. Pycha.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Itarilde
PostWysłany: Sob 17:33, 09 Lut 2008 
Zachód Słońca
Zachód Słońca

Dołączył: 25 Sty 2007
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclove


O, to i ja muszę wypróbować Grey_Light_Colorz_PDT_15 oczywiście też sojowo Grey_Light_Colorz_PDT_15 ale to na razie później, bo odchudzam się i nie chcę zniweczyć efektów diety.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fleur
PostWysłany: Sob 18:15, 09 Lut 2008 
Narzeczona wampira
Narzeczona wampira

Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie


myślę, że naprawdę nie masz z czego chudnąć (sądząc po zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Itarilde
PostWysłany: Sob 18:42, 09 Lut 2008 
Zachód Słońca
Zachód Słońca

Dołączył: 25 Sty 2007
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclove


Ja wiem lepiej Grey_Light_Colorz_PDT_19 poza tym nie szaleję i nie robię z siebie anorektyczki, po prostu trzeba zrzucić kilka nadmiernych zimowych kilogramów Grey_Light_Colorz_PDT_15

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
meraluna
PostWysłany: Sob 23:11, 09 Lut 2008 
Atropinowa panienka
Atropinowa panienka

Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 2872
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/toruń


Nunila napisał:
Martuś wczoraj z Hudym zrobiliśmy tą Twoją gorącą czekoladę... od siebie dodałam więcej mleka... i zastanawiam się czy Ty to jadłaś łyżeczką? Grey_Light_Colorz_PDT_02
Grey_Light_Colorz_PDT_02


czyżbym nie napisała, że czekolada wychodzi mocno budyniowata? Grey_Light_Colorz_PDT_03
i w ogóle czuję się doceniona ^^


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Wto 12:16, 12 Lut 2008 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


genalną tartę z brokułami, marchewką i ogromnymi ilościami czosnku ostatnio wyprodukowałam. wrzucę przepis, jak tylko dostanę w swe ręce sprawną klawiaturę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Irranea Blathin
PostWysłany: Wto 12:44, 12 Lut 2008 
Driada
Driada

Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1869
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łęczyca/ Łódź


Brzmi zachęcająco. Zwłaszcza, że uwielbiam czosnek Grey_Light_Colorz_PDT_15 Mniam. aż się głoda zrobiłam.
Czekam na przepis.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Wto 13:08, 12 Lut 2008 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Właśnie, ja przecież mam w lodówce brokuła! Idę go ugotowac Grey_Light_Colorz_PDT_03

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fleur
PostWysłany: Wto 16:51, 12 Lut 2008 
Narzeczona wampira
Narzeczona wampira

Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie


a ja sobie zrobiłam zapiekankę z kalafiorem, brokułami, brukselką (!), dużą ilością czosnku i gałką muszkatołową. przepyszna Grey_Light_Colorz_PDT_03

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Itarilde
PostWysłany: Wto 17:25, 12 Lut 2008 
Zachód Słońca
Zachód Słońca

Dołączył: 25 Sty 2007
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wroclove


Jadłam coś podobnego w Green Way, mniam Grey_Light_Colorz_PDT_15

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fleur
PostWysłany: Śro 15:35, 13 Lut 2008 
Narzeczona wampira
Narzeczona wampira

Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie


o tak, nawet poczwórne mniam.

a dzisiaj planuję zrobić czekoladę meraluny Grey_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 8 z 11
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następny
Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna  ~  Szemrawisko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach